Een mooie autovakantie vanuit Nederland is reizen door Denemarken en Zweden. Hoewel een road trip Scandinavië heel populair is heb je er toch aardig wat vrije dagen voor nodig en rij je heel wat kilometers over de weg. Zowel Denemarken als Zweden zijn landen die alles in zich hebben voor een fijne vakantie. Ruimte, lange zandstranden, vissersdorpen, natuurgebieden, eeuwenoude bomen, de leukste vakantieadresjes, mooie landwegen, kleurrijke steden en veel meer. De populairste maanden voor vakantie zijn mei tot en met augustus. In september is het weer ook nog heel vaak goed en is het een stuk rustiger.

Algemeen

Vanaf Utrecht is het zuiden van Denemarken heel eenvoudig te bereiken. Vanaf Utrecht is het ca. 600 km naar de Deense grens. Waar je zeker in vakanties rekening mee moet houden is met file rondom Hamburg in Duitsland. Hier kun je zomaar een flinke vertraging oplopen. Probeer de spits van de stad te vermijden. In Denemarken is er veel minder verkeer en is het al snel genieten van de landschappen om je heen. Onderstaande plekken heb ik bezocht tijdens een roadtrip Denemarken Zweden. Het zuidelijke deel van Zweden wordt Skäne genoemd.


– Route door Denemarken op weg naar Zweden –

Zuid-Jutland
Funen
Seeland
Malmö
Söderåsen
Kulla en Bjäre
Stenshuvud
Zuid-oost kust Skäne

Stop 1: Zuid-Jutland – Denemarken

Zuid-Jutland is de plek waar je als eerst binnen rijdt vanuit Duitsland. Het zuiden van Denemarken kenmerkt zich door de ruimte, de stranden, polders, heuvels en fjorden. Een plek bij uitstek om te fietsen en te wandelen maar je kunt er bijvoorbeeld ook surfen en wadlopen. Ook de Deense Waddeneilanden staan net als bij ons op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder is het de provincie van de Vikingen en het waddeneilanden en Ribe, de oudste stad van Denemarken. Andere mooie plekken hier zijn: Sønderborg, Aabenraa en Rømø.

➞ Accommodatie: Vakantiehuis – Assens

Stop 2: Funen – Denemarken

De regio Funen (Fyn) wordt ook wel het groene hart (of tuineiland) van Denemarken genoem het is het op één na grootste eiland van Denemarken. Naast de groene weides en oude bossen zijn er bijzonder kleurrijke dorpen en steden te vinden. De levendige hoofdstad Odense is de geboorteplaats van Hans Christian Andersen en is rijk aan musea. Svenborg is zo’n typische Deense stadje met kleurrijke ambachtshuizen. Vanuit Funen kun je per brug een aantal eilanden van Denemarken ontdekken. Via Svendborg rij je zo naar Tåsinge en Langeland. Heel veel te doen is er niet maar de mooie stranden en rustige wegen zijn niet alleen een lust voor het oog, je kunt er ultiem genieten van de Deense Hygge.

Stop 3: Seeland – Denemarken

Seeland is de meest populaire bestemming voor een vakantie Denemarken. Niet alleen omdat Kopenhagen de hoofdstad is maar de veelzijdigheid van de regio. Het noorden van Seeland wordt de Deense Riviera genoemd vanwege de stranden en leuke kustplaatsen. Maar ook schier oneindig lijkende fietsroutes en de vele kastelen. Vanaf Seeland kun je via een brug naar het eiland Møn, waar de beroemde witte kalk kliffen (Møns Klint) te zien zijn. Als Kopenhagen geen reisdoel is dan rijd je langs de luchthaven van Kopenhagen de Oresundbrug over richting Zweden. Het eerste deel waar je dan aankomt heet: Skåne län.

Klik hier om een combinatieticket voor de Store Baelt brug en de Oresundbrug te kopen.

➞ Accommodatie: Jungshoved Præstegård B&B

Accommodaties in Kopenhagen

Stop 4: Malmö – Zweden

Een leuk alternatief voor Kopenhagen is Malmö, de Zweedse stad die aan de andere kant van het Sont ligt. Malmö is de derde stad van het land, na Stockholm en Göteborg. De stad is een mengelmoes van ultramodern en traditioneel. Er staan hoge wolkenkrabbers langs de kust maar er zijn ook pleinen die al eeuwenoud zijn. De stad is door de universiteit en het studentenleven een smeltkroes van diverse culturen waardoor het een kleurrijke en levendige stad is geworden. Alles is te vinden in deze heerlijke stad, mooie winkels, lekker eten, het Malmöhus Slott, of gewoon ontspannen in het stadspark en het mooiste straatje Gamla Vaster bekijken.

Accommodatie: Natuurhuisje in Laholm

hotels Malmö

Stop 5: Söderåsen Nationalpark – Zweden

In het zuiden van Zweden ligt Nationaal park Söderåsen dat meer dan een bezoek waard is. Een deel van dit natuurgebied is een 150 miljoen jaar oud loofbos, met het grootste deel beuken. Dit bos is het grootste beschermde bos van Noord-Europa en de meest zuidelijke wildernis van Zweden. In het bos mag worden gehiked of gewandeld. Ondanks het uitgestrekte bos is het eenvoudig een korte hike te maken of een langere wandeling waarbij je vanaf diverse punten prachtige uitzichten hebt.

Stop 6: Schiereilanden Kulla en Bjäre – Zweden

Het noord-westen van Skåne heeft leuke vissersdorpen en ruige natuur. Op het schiereiland Kulla ligt het pittoreske Mölle, dat zich door de stranden ontwikkelde tot een van de eerste badplaatsen van het land. Het is een van de reden waarom het een geliefde vakantiebestemming is van veel Zweden. Op het boven Kulla gelegen Bjäre ligt het schattige Båstad, een klein maar levendige dorpje en waar je kunt suppen in de haven.

Maar het noordwesten van dit gebied, net boven Helsingborg moet je echt bezoeken vanwege de buitenaards mooie natuur in het Kullaberg Nature Reserve.  Dit is een van de meest bezochte natuurplekken van Skåne. De kliffen en grotten langs de kustlijn trekken klimmers en duikers van over de hele wereld aan. Torekov is een klein vissersdorp op Bjäre van waaruit een boottocht naar het natuurreservaat vertrekt, op Kulla, met de kans om onderweg mischien wel zeehonden tegen te komen.

Accommodatie: First Camp Torekov-Båstad

Dag 7: Stranden en Nationaal park Stenshuvud – Zweden

Mooie stranden om te bezoeken tijdens het mooie zomerweer in het oosten van Skåne zijn Mälarhusen, Sandhammaren en Rörum beach. Bezoek ook het strand van Täppet in het oosten van Skåne. Op dit strand staan dennen en de Åhusbryggan brug is de ideale plek om een duik in het heldere water te nemen.

Skåne is ook hét appelgebied en wordt daarom ook wel Apple Kingdom genoemd. In Österlen is het mogelijk om de heerlijkste appelcider te proeven bij Kiviks Musteri.

Niet ver hiervandaan ligt Stenshuvud. Dit is een 400 hectare groot natuurpark dichtbij zee. Dit parkt bestaat grotendeels uit haagbeukbossen, beuken- en eikenbomen en weidegebieden en er zijn zeldzame soorten planten te vinden.

Stop 8: Zuid kust: Ales Stenar, Ystad, Skanör en Falsterbo

De mooiste stranden van Zweden liggen aan de zuidkust. In het zuid-oosten vind je nog hoge kliffen maar de stranden worden groter, en witter richting het westen. Het meest bezocht in zuid Zweden is Ales Stenar. Dit is een mysterieus Viking monument. Ales Stenar zijn bijna 60 enorme, oeroude stenen in een ovaal geplaatst op een heuvel, zoiets als Stonehenge. Na velen jaren onderzoek is het nog steeds niet helder waarom deze stenen zo staan.

Een vrolijke, fotogenieke stad is Ystad in Zuid Zweden. Deze stad is regelmatig het decor is voor films en series. Het Middeleeuwse centrum en de 13e-eeuws vakhuizen vertellen de geschiedenis zonder wonder. In Ystad staat ook een van de oudste bewoonde huizen van heel Scandinavië en je vindt er een van de best bewaarde kloosters in Zweden.

Skanör-Falsterbo is een schiereiland in het uiterste zuidwesten van Skåne. Vogelspotter komen hier voor de bijzondere vogels maar toeristen komen hier voor de langgerekte stranden. De witte stranden zijn enkele kilometers lang. Typisch zijn de gekleurde badhutten die tussen de duinen uitsteken. Skanör is een druk bezocht vissersdorp met enkele toffe restaurants. Het schiereiland ligt op 20 minuten rijden van Trelleborg vanwaaruit de ferry naar Travemünde vertrekt.