Een mooie autovakantie vanuit Nederland is reizen richting Denemarken en door naar Zweden. Hoewel een road trip Scandinavië heel populair is heb je er toch aardig wat vrije dagen voor nodig en rij je heel wat kilometers over de weg. Zowel Denemarken als Zweden zijn landen die alles in zich hebben voor een fijne vakantie. Ruimte, lange zandstranden, vissersdorpen, natuurgebieden, eeuwenoude bomen, de leukste vakantieadresjes, mooie landwegen, kleurrijke steden en veel meer. De populairste maanden voor vakantie zijn mei tot en met augustus. In september is het weer ook nog heel vaak goed en is het een stuk rustiger.

Algemeen

Vanaf Utrecht is het zuiden van Denemarken heel eenvoudig te bereiken. Vanaf Utrecht is het ca. 600 km naar de Deense grens van Jutland. Het is aan te raden rekening te houden met files rondom Hamburg in Duitsland. Hier kan je zomaar een flinke vertraging oplopen. Probeer de spits van de stad te vermijden. In Denemarken (groter dan Nederland en ca. 6 miljoen inwoners) is er veel minder verkeer en is het al snel genieten van de glooiende landschappen om je heen.

Deze Road trip laat de lezer richting Zweden laat reizen. Dat betekent dat er bij Kolding rechtsaf wordt gebogen om via de snelweg E20 over de eilanden Fyn en Sjaelland in Kopenhagen uit te komen. Vanaf hier is het de Oresundbrug over om in Zweden aan te komen


– Route Denemarken road trip –

Zuid-Jutland
Funen (Fyn)
Seeland (Sjaelland)
Kopenhagen

Stop 1: Zuid-Jutland – Denemarken

Zuid-Jutland is de plek waar je als eerst binnen rijdt vanuit de duitse grensplaats Flensburg. Het zuiden van Denemarken kenmerkt zich door de ruimte, de stranden, polders, heuvels en fjorden. Een plek bij uitstek om te fietsen en te wandelen. Maar ook surfen en wadlopen zijn hier heel goed mogelijk. Ook de Deense Waddeneilanden staan net als bij ons op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder is het de provincie van de Vikingen en het waddeneilanden en Ribe, de oudste stad van Denemarken. Andere mooie plekken hier zijn: Sønderborg, Aabenraa en Rømø.

Stop 2: Funen – Denemarken

De regio Funen (Fyn) wordt ook wel het groene hart (of tuineiland) van Denemarken genoemd. Dit is het op één na grootste eiland van Denemarken. Naast de groene weilanden en de oude bossen zijn er bijzonder kleurrijke dorpen en steden te vinden. De levendige hoofdstad Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen, is rijk aan musea. Svenborg is ook zo’n typische Deense stadje met kleurrijke ambachtshuizen. Vanuit Funen kun je per brug een aantal eilanden van Denemarken ontdekken. Via Svendborg rij je zo naar Tåsinge en Langeland. Er is niet heel veel te doen maar de mooie stranden en rustige wegen zijn een weldadig, het is het ultieme genieten van de Deense Hygge.

Stop 3: Seeland – Denemarken

Seeland is de meest populaire bestemming voor een vakantie Denemarken. Niet alleen omdat Kopenhagen de hoofdstad is maar de veelzijdigheid van de regio. Het noorden van Seeland wordt de Deense Riviera genoemd vanwege de stranden en leuke kustplaatsen. Maar ook schier oneindig lijkende fietsroutes en de vele kastelen. Vanaf Seeland kun je via een brug naar het eiland Møn, waar de beroemde witte kalk kliffen (Møns Klint) te zien zijn. Als Kopenhagen geen reisdoel is dan rijd je langs de luchthaven van Kopenhagen de Oresundbrug over richting Zweden. Het eerste deel waar je dan aankomt heet: Skåne län.

Klik hier om een combinatieticket voor de Store Baelt brug en de Oresundbrug te kopen.

➞ Accommodatie: Jungshoved Præstegård B&B

Accommodaties in Kopenhagen