Eiland van Toscane

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Tuscan_archipelago-3.png

Prachtig eiland op maar een uur varen vanaf Italie. Wie het eiland kent vindt het onbegrijpelijk dat Napoleon van dit eiland is gevlucht, na zijn gevangenschap. Elba is ontzettend mooi. Dat Napoleon op Elba is geweest, is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar: zijn huis staat ter beschikking voor publiek en verschillende steden ademen zijn erfgoed. Zo is er tegenwoordig een heuse Napoleon Experience. Zwemmen, eten, kunst, cultuur: Elba is van alle markten thuis.

De ferrymaatschappij Moby Lines vaart meerdere malen per dag naar Elba op de volgende routes

Piombino – Portoferraio
Piombino – Cavo
Piombino – Rio Marina

Portoferraio

Portoferraio, aankomsthaven voor de ferry van Moby Lines
de hoofdplaats op Elba, Portoferraio

Portoferraio is de hoofdstad van Elba. Ongeveer de helft van het totale aantal inwoners van het eiland woont in Portoferraio. De stad telt ongeveer 12.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 47,5 vierkante kilometer. Bij de meeste mensen staat de woning op een kleine heuvel die aan 3 kanten omringd is door de zee.

Portoferraio werd in omstreeks 1550 opgericht door de toenmalige groothertog van Toscane, Cosimo l de’ Medici.

De hertogen van Toscane regeerden over de stad tot de 18e eeuw. In 1814 werd het overgedragen aan Napoleon toen hij naar dit eiland werd verbannen. In de 19e eeuw is deze stad heel belangrijk voor de ijzerhandel, vandaar de naam Portoferraio, wat letterlijk ijzerhaven betekent.

In 1860 wordt het officieel onderdeel van Italië. Het centrum van de stad is dichtbevolkt en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals:

  • Forte Stella, een fort gebouwd op een heuvel. De locatie is hoog gelegen zodat er goed zicht was voor als de vijand zou naderen. Het fort heeft uitzicht op de hele baai en is gevestigd in het noorden van de stad. Forte Stella is gebouwd in 1548.
  • Forte Falcone, dit fort vormde samen met Fort Stella één van de defensieve forten van het eiland, entree tot het fort kost 3 euro per persoon. Dit fort is net als Forte Stella gebouwd in 1548. Het is gelegen op de hoogste heuvel van Portoferraio. Het fort is meestal geopend van 10 uur tot 8 uur.
  • Forte Inglese, dit fort is gebouwd in 1700. Forte Inglese kent een lange en boeiende geschiedenis.
  • Napoleon’s huis. Dit is een van de bekendste bouwwerken van Elba.

Portoferraio is een toeristische stad met veel restaurants en souvenirwinkels. Je kunt ‘s middags de stad ontdekken en ‘s avonds op een terrasje met zeezicht genieten van het prachtige Elba.